Çay Kazanı Modelleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Şelale Kazan Blog Çay Kazanı Modelleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Çay Kazanı Modelleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Çay ocağı; dostlarla bir araya gelip, en koyu sohbetlerin bardaklarca çay eşliğinde yapıldığı geleneksel kafelerdir. Çay; bilimsel adıyla “Camellia sinensis” olan, nemli iklimlerde yetiştirilen, yapraklarının kurutulup, sıcak suda demlenmesi ile içecek elde edilen bir bitkidir. Tarihi ve doğduğu coğrafya oldukça uzaktır.

Çay bitkisini, içecek olarak kullanılan diğer bitkilerden ayıran oldukça karakteristik özellikleri bulunur. İçerdiği “tein” maddesi ile bağımlılık yapan ve içen kişiyi rahatlatan özelliğinin yanında, vücudu zararlı maddelerden arındıran antioksidan özelliğiyle diğer içeceklerden oldukça farklıdır. Ayrıca bazı uzmanlar, “çayın diş etlerine yararlı olduğu” görüşündedir. Ülkemizde ve kültürümüzde ise, çayın çok özel bir yeri vardır. Çay, kültürümüzde bir içecekten fazlasını ifade eder.

Çay
Ocaklarında Çay Nasıl Demlenir?

Çay ocağı kazanı; çay ocağı gibi gün içerisinde çok sayıda kişinin ziyaret ettiği ve bu kişilere sürekli olarak taze ve sıcak çay servisi yapılması gerektiği durumlarda kullanılır. Evlerde veya küçük ofislerde çay içmek için çaydanlık kullanılır ve bu yeterlidir. Ancak kafe, restoran, dernek, çay bahçeleri, çay ocakları, okul veya hastane kantinleri ve sanayi bölgeleri gibi çok sayıda kişiye çay servisi yapabilmek için çay kazanına ihtiyaç duyulmaktadır.

Genel olarak çay kazanları; üzerinde bir veya birden çok demlik bulunan ve su kaynatmaya yarayan büyük bir su kazanından ibarettir. Günümüzde ise çay kazanları farklı modellerde üretilir. Bunlar; kullandıkları enerjiye, imal edildikleri malzemenin cinsine ve büyüklüklerine göre değişiklik göstermektedir. Genel itibariyle çay kazanları; elektrikli, bakır veya doğalgazlı olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

Doğalgazlı
Çay Kazanları

Doğalgazlı Çay Kazanı; bilinen çay kazanlarında ısıtma aracı olarak doğalgazın kullanıldığı kazanlardır. Doğalgaz, günümüzde hemen her evde ve işyerinde kullanılan bir enerji türüdür. Mutfak ve ısıtmada oldukça yaygın bir şekilde kullanılan doğalgaz, çoğu durumda diğer enerji türlerine göre daha uygun fiyatlardadır.

Haliyle çok büyük sayıda çay servis edilmek gerektiğinde, suyun kaynama maliyeti gereği doğalgaz tercih edilmektedir. Bu kazanlarda güvenlik derecesi ileri seviyede olması gerekir. Bu nedenle doğalgaz borusunun çay kazanı ile olan bağlantısı sadece uzman kişilerce yapılmalı ve herhangi bir kaçak veya arıza tehlikesine karşı yine uzman kişilerce düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.

Elektrikli
Çay Kazanları

Elektrikli
Çay Kazanı; 
su kaynatılmasında enerji türü
olarak elektriğin kullanıldığı kazanlardır. Doğalgaz bağlantısı olmayan
yerlerde ve tüp kullanımının ekonomik olmadığı durumlarda sıklıkla tercih
edilen çay kazanı modellerindendir. Çoğu zaman kazanın kullanıldığı mekan ve
kişi sayısı gereği orta boy bir çay kazanı yeterli olmaktadır. Bu boyda bir
kazan elektrikle çalıştırıldığında işletme sahibi açısından koşullar çok daha
ekonomik olmaktadır. Ayrıca elektrik kullanımı; güvenlik riskleri açısından
doğalgaz veya tüpe göre çok da faydalıdır.

Bakır
Çay Kazanları

Bakır Çay Kazanı; özellikle dış yapısı tamamen bakır metalinden imal edilmiş çay kazanlarıdır. Çay kazanlarında genel olarak bakır, çelik ve krom metalleri kullanılır. Kullanılan metallerin, çay kazanları kullanımında bazı etkileri bulunur. Örneğin çelik veya krom oldukça sert ve sağlam yapılarıyla uzun ömürlü ve su sıcaklığını korumada daha faydalıdır. Bakır ise elektriği olduğu kadar ısıyı da iletmede çok avantajlıdır.

Bu avantajı suyun çok kısa sürede kaynamasını sağladığı için kullanıcıya ekonomik avantaj sağlar. Ayrıca hoş görüntüsü ve üzerindeki resim, logo veya desenleri ile bulunduğu ortama oldukça otantik bir görünüm katar. Bugün itibariyle çay kazanları arasında en çok beğenilen ve tercih edilen modellerdir.

Whatsapp
Bilgi Hattı
Telefonla
Ara